Piju kozí mléko!

Jak na nepasterované kozí mléko?

Mléko, které jste si od nás zakoupili je nepasterované. To znamená, že se jedná o mléko pouze zchlazené. Pokud si ho budete chtít zpasterovat a zbavit ho tak živých kultur, zahřejte mléko na 72,5 st. a po 30 sekundách rychle zchlaďte.  Pokud máte „pískací“ hrnec na mléko, v okamžiku, kdy začne pískat hrnec zchlaďte. Hrnec můžu jen doporučit, přesně za vás pohlídá teplotu. V tomto mléce je již radikálně upraven mikrobiologický život. Jsou zničeny všechny technicky škodlivé mikroby, ale i většina užitečných mikroorganismů.

Jiná chuť mléka aneb smrdí kozí mléko?

Někdy se setkáme s názorem, že kozí mléko smrdí. Mají ho zejména lidé, kteří většinou u babičky a dědečka byli nuceni popíjet kozí mléko. Je pravda, že chuť mléka je mimo jiné ovlivněna způsobem ustájení a genetickou výbavou zvířete. Z výsledků výzkumů vyplývá, že kozí chuť mléka je způsobena komplexem chemických sloučenin (ne tedy znečištěním mléka). V dnešní době se na farmách produkujícíh mléko hledí na čistotu chovu a do chovu jdou také jen ta nejlepší zvířata. Díky těmto podmínkám a v 90. letech značnému posunu v chovu koz se kvalita mléka výrazně zlepšila.

Je však důležité, aby jste si mléko ochutnali a brali takové, které vám bude po chuťové stránce vyhovovat.

Máme problém, mléko jsme nestačili vypít

Jestliže jste mílovníci kysaných nápojů, nechte mléko v ledničce zkysnout. Proces trvá zhruba pět dní a výsledkem budete mile překvapeni.

Vliv kozího na zdraví

Alergie

Intolerace na laktózu

Pokud máte intoleranci na laktózu, většinou nemůžete pít žádné mléko, a to ani kozí a ani ovčí. Laktózy je všude skoro stejně. Nicméně jsou pro vás vhodné sýry, které zrají cca 3 týdny, stopové množství laktózy je obsaženo v měkkých sýrech.

Alergie na bílkovinu (kasein)

V případě, že máte alergii na alfa S1 – je pro vás užívání kozích výrobků možné, protože kozí mléko alfa S1 neobsahuje.
Řidčeji se vyskytuje i alergie na alfa S2, tady je problém a ani kozí výrobky vám pravděpodobně nepomůžou.
Pozor! Ovčí mléko obsahuje více bílkovin a není vhodné pro osoby citlivé na kasein.

Jogurt

působí blahodárně na střevní mikloflóru člověka • snižuje tvorbu bakteriálních enzymů v tlustém střevu, které mají mutagenní účinky a mohou vyvolávat růst nádorů • snižuje hladinu krevního LDL cholesterolu.  Má příznivý vliv na zdraví konzumenta, nepůsobí ale na léčení konkrétních nemocí, působí na organismus preventivně, takže vytváří předpoklady pro fyzickou a duševní pohodu a udržení zdraví. Měl by se konzumovat jako součást denní stravy.

Zdroj:  Ústav technologie potravin, Mendelova univerzita v Brně

Pravidelné užívání kozího mléka

  • sehrává aktivní roli v prevenci rakoviny
  • prokazatelně působí na výstavbu a obnovu buněk
  • je lépe stravitelné než mléko kravské
  • je vhodné pro alergiky na kravské mléko
  • má příznivé výsledky při léčbě onemocnění kůže, atopického ekzému nebo astma
  • působí pozitivně na žaludek a střeva
  • je doporučované při léčbě plicních onemocnění a nervových poruch

Má vaše batole alergii na kravské mléko? Pomůže mu kozí!

Velkým problémem u kojenců je alergie na kravské mléko. Mléčná bílkovina je nestravitelná až pro 6 % malých dětí. Odborníci mají pro rodiče takových malých alergiků radu: vyzkoušejte mléko kozí, podobá se mateřskému!

Projevuje se průjmem, příměsí krve ve stolici a kožními problémy. „Optimální je kojení, avšak ani mateřské mléko plně nechrání před rozvojem této alergie, například když matka hodně kravské mléko konzumuje sama,“ vysvětluje pediatričky Jany Virčíková. Podle gastroenterologa Pavla Kohouta tato alergie může s vyšším věkem vymizet.

Alergii na kravské mléko může vyřešit podávání příkrmu z mléka kozího už i kojeným dětem od 4. měsíce. Až do teď přitom čeští pediatři nedoporučovali kozí mléko dětem do jednoho roku. Nyní je to ale jinak! Česká pediatrická společnost doporučuje alergickým dětem příkrmy z kozího mléka. To neobsahuje oproti kravskému skoro žádné alergeny a kozí mléko se složením podobá mléku mateřskému.
Potraviny s obsahem kozího mléka určené pro výživu kojenců a malých dětí jsou i pro zdravé jedince bohatým zdrojem mastných kyselin, vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Kozí mléko je dobře stravitelné, má vysoký obsah vápníku, fosforu, draslíku a chloridů, zinku a selenu. Obohacuje se kyselinou listovou a vitamínem B12.

 

xx

Tuky kozího mléka jsou podobnější tukům mateřského mléka a jsou lépe stravitelné než tuky mléka kravského. „Přípravky z kozího mléka jsou vhodné i pro kojence, kteří trpí často střevními kolikami a tuhou stolicí,“ vysvětluje Hana Poskočilová ze společnosti, které dětské příkrmy vyrábí. „Sama jsem se o tom přesvědčila i v případě mé vnučky, kterou trápily úporné více než půlhodinové bolesti bříška,“ dodává.

Zdroj: Blesk.cz

http://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi/167865/ma-vase-batole-alergii-na-kravske-mleko-pomuze-mu-kozi.html

Kozí mléko je mnohem zdravější než kravské

Pití kozího mléka je zdravější než konzumace toho kravského. Kozí produkt má více zdraví prospěšných látek než kravský a je vhodnější při prevenci chudokrevnosti z nedostatku železa.

Konzumace kozího mléka přispívá i k zastavení měknutí kostí.

Vyplynulo to ze studie odborníků z Univesity of Granada. U několika laboratorních myší vyvolali experti chudokrevnost s nedostatkem železa uměle. Když podávali hlodavcům kozí mléko, došlo k výraznému zlepšení jejich zdravotního stavu. Kozí mléko bylo také výbornou prevencí této choroby. Jeho konzumace přispěla i k zastavení demineralizace – měknutí kostí.

„Pití kozího mléka má pozitivní vliv na metabolismus minerálů, rekonvalescenci při chudokrevnosti z nedostatku železa a nedostatku minerálů v kostech,“ tvrdí doktor Javier Diaz Castro. Podle něj kozí mléko obsahuje více vápníku, hořčíku, fosforu a železa a má vyváženější poměr těchto minerálů než mléko kravské.

Zdroj: idnes.cz

Kozí mléko je elixírem krásy a zdraví

Pozitivní účinky kozího mléka znali již naši předkové a bylo jimi považováno za „elixír krásy a dlouhověkosti“. Léčebné účinky kozího mléka jsou dnes podloženy i vědeckými studiemi. Příznivě působí na onemocnění trávicího traktu a orgánů jako játra či slinivka. Pozitivní je též jeho vliv na alergie – řada lidí je alergická na kasein, který je hlavním proteinem v kravském mléce.

Mléko je základem výživy hlavně mláďat savců, která z něj získávají nejen vitamíny a minerály, ale i další prospěšné látky, zejména potřebné pro upevnění imunity. Mléko ve výživě dospělých je spornou záležitostí. Názory odborníků na zdravou výživu se liší – jedni jej vychvalují zejména jako zdroj vápníku, jiní zatracují a tvrdí, že je zdrojem zahleňování střev a že si dospělý organizmus člověka z mléka nedokáže vápník vzít. V jednom se však odborníci shodují – když už mléko, tak raději kozí nebo v podobě kysaných nápojů a jogurtů.

Kozí mléko obsahuje velké množství minerálů a stopových prvků. Například vápníku má víc než mléko kravské. Obsahuje také hořčík, draslík, sodík, mangan a další i vitamíny A, C, E, D a vitamíny řady B, včetně kyseliny listové.

Kozí mléko má odlišné složení než mléko kravské a díky němu je snášeno bez problémů i alergiky. Kozí mléko se používá v lidovém léčitelství jako lék na různé formy ekzémů a vyrážek u dětí. Dospělí zase uvítají jeho blahodárný vliv při prevenci nádorových onemocnění a také jeho pozitivní roli při stresu a migrénách. Kromě toho má protizánětlivé účinky a posiluje imunitní systém.

Pochutnat si můžeme na kozím mléku, kozích sýrech a tvarohu, a to většinou ochucených bylinkami, nápojích z kozího mléka i na syrovátce nebo jogurtu.

Jak nám kozí mléko pomáhá?

Je prevencí nádorových onemocnění: Koza nikdy neonemocní rakovinou. Její tělo si dokáže vytvářet účinné protilátky proti nádorovému bujení. Předpokládá se, že u lidí, kteří pijí kozí mléko, bude předpoklad onemocnění rakovinou nižší.

Stres a migrény: Pokud ze svého jídelníčku vyloučíte kravské mléko a nahradíte jej kozím, může dojít k výraznému snížení počtu migrén a k jejich méně obtížnému průběhu.

Revmatické bolesti: Kozí mléko má protizánětlivé účinky a tak pozitivně ovlivňuje revmatické stavy.

Posílení imunity: Díky svému složené kozí mléko posiluje imunitu a snižuje tak výskyt a četnost nemocí.

Alergie a ekzémy: Kozí mléko neobsahuje bílkovinu kasein, která je obsažena v kravském mléce. Má se přitom za to, že až 60 % populace je více či méně na tuto bílkovinu alergická. U kožních ekzémů pomáhají koupele zejména v kozí syrovátce.

Nemoci trávicího traktu, jater a slinivky: Kozí mléko pomáhá díky svému složení i při těchto onemocněních. Snižuje zahlenění orgánů a svým zásaditějším charakterem, než má mléko kravské, také trávící trakt udržuje v lepším chodu.

Nepili jste ještě kozí mléko? Připravte se na to, že chutná jinak než kravské!

  • Kozí mléko neodmítne žádný gurmán. Dobře a čistě zpracované nepáchne, přestože to o něm mnozí jedinci tvrdí.
  • Chuť kozího mléka je méně sladká než kravského. To je asi největší chuťový rozdíl, se kterým se musíte vyrovnat.
  • Určitě se zejména na poprvé nepokoušejte pít kozí mléko teplé nebo čerstvě nadojené. Pro mnohé je totiž vůně teplého mléka nepříjemná – a to nejen kozího, ale i kravského. Nejdříve jej nechte pořádně vychladit.
  • Pokud jste přece jen citlivý na změnu chutí, zkuste pro začátek pít kozí mléko přilité do kávy nebo studené s kakaem (Granko).
  • Jestliže vám sladké kozí mléko skutečně nechutná, vyzkoušejte kefír – ten je nesrovnatelně lepší než kefír kravský a chuť není tak výrazná jako u sladkého kozího mléka.

Kozí mléko je užitečné i pro vaši pleť

Kozí mléko nemusíme ale jen konzumovat, naší pleti pomůže i ve formě mastí, gelů a koupelí. Z kozího mléka se vyrábí přírodní kosmetické přípravky – krémy, pleťové masky, pudry, koupelové soli – to vše podporuje regeneraci, vláčnost a pružnost pokožky, chrání ji před škodlivými vlivy životního prostředí a zpomaluje její stárnutí.
Zdroj: Moda.cz
Autorka: Irena Voříšková

Kozí mléko

Kozí mléko je biologicky cenným nápojem, který obsahuje minerální soli, množství vápníku,hořčíku, sodíku, draslíku a fosforu, soli stopových prvků: mědi zinku, manganu, titanu,chrómu a kobaltu, vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovou.
Množství bílkovin je vyšší než v kravském mléku, důležitý rozdíl však spočívá v jejich složení,to je pravděpodobně důvod, proč organizmus některých lidí snáší kozí mléko podstatně lépe než mléko kravské. Lepší stravitelnost je způsobená rozměry a složením tukových částic, které se podobají mléku mateřskému. Tuk kozího mléka je přirozeně homogenní a
tím lépe stravitelný, čímž nedochází k tak rychlé arterioskleróze krevních stěn a vlásečnic.
Kyselina kaprilová a kaprínová pomáhá činnosti žláz s vnitřní sekrecí při léčení intestinálních koronárních poruch dříve narozených dětí. Kazeín kozího mléka má víc aminokyselin glycinu, méně argininu a méně aminokyselin, které obsahují síru, zvlášť metioninu, než kravské mléko.

Kozí sýry

Největším výrobcem kozích sýrů je Francie, kde se vyrábí přibližně 400 druhů, dále jsou to Španělsko, Itálie, Švýcarsko nebo Nizozemsko.

Základním předpokladem pro výrobu kvalitních kozích sýrů jsou kozy a především jejich mléko. Kvalita a také množství kozího mléka závisí na kvalitě potravy. Když se kozy chovají venku a významnou součástí jejich jídelníčku je tráva s květinami a třeba horskými bylinami, na jejich mléce to je rozhodně poznat. Nejlepší mléko na výrobu kozího sýru je jarní a letní.

Kozí mléko má jiné složení tuků než kravské. Má nejblíže k mateřskému, proto je také lehce stravitelné. A všechny tyto pozitivní vlastnosti se přenášejí i do kozích sýrů.